Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Enstatit Kondrit Göktası İncelenmesi: Dünya’nın Su Kaynağı Hidrojen Olabilir mi?

2012 yılında keşfedilen enstatit kondrit türü göktaşında yapılan kimyasal inceleme, beklenmedik miktarda hidrojen içerdiğini gösterdi. Bu durum, Dünya’nın suyunun oluşum sürecinde hidrojenle birleşerek meydana gelmiş olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

Su Diye Başlamadıysak, Hidrojenle Başladıysak?

Enstatit kondritlerin su içermediği genel kanı nedeniyle Dünya’nın suyunu başka kaynaklardan almış olabileceği düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni analiz, hidrojenin sülfürle birleşmiş halde —yani hidrojen sülfür formunda— var olduğunu ortaya çıkardı.

Bu hidrojenin, erken Dünya dönemlerinde oksijenle reaksiyona girerek su oluşturduğu düşünülüyor. Oxford Üniversitesi’nden gezegen bilimci James Bryson’ın belirttiğine göre, bu bulgu iç Güneş Sistemi’ndeki diğer kayalık gezegenlerin de su içermesi ihtimalini artırıyor.

Yaşanabilirlik Şansları Artabilir mi?

Bryson’a göre, “Bu durum, Dünya’nın yanı sıra, diğer gezegen sistemlerinde yaşanabilir koşulların daha yaygın olabileceğini gösteriyor” dedi. Bulgular, 16 Nisan’da Icarus dergisinde yayımlandı.

Ancak bazı bilim insanları, bu yoruma şüpheyle yaklaşıyor. Carnegie Bilim Enstitüsü’nden göktaşı uzmanı Conel Alexander’a göre, meteorlar atmosfere girdikten sonra Dünya’daki su ve oksijenle hızla reaksiyona girer, bu nedenle elde edilen hidrojenin aslında Antarktika’daki buzdan kaynaklanmış olma ihtimali var.

Numunenin Kontaminasyonu Endişe Yaratıyor

Alexander’a göre, meteorun çevresindeki buz ve eriyik sularla temas etmesi, dışarıdan hidrojenin göktaşına sızmasına neden olabilir. Araştırmacılar görünür su izleri taşıyan alanları analiz dışı bıraksa da, bu durum verilerin tamamen güvenilirliğini tartışmaya açık hale getiriyor.

En ideal senaryo, Alexander’a göre, taze bir enstatit kondrit göktaşının yeryüzüne düşer düşmez su ve oksijenden arındırılmış bir ortamda muhafaza edilip hızla analiz edilmesi olurdu. Bu sayede hidrojenin kaynağı kesin olarak belirlenebilirdi.

Suyun Oluşum Hikayesi Değişebilir mi?

Bu yeni bulgu, Dünya’daki suyun kökeni hakkında anlayışımızı yeniden şekillendirebilir. Eğer suya dair ilk elementler zaten Dünya’nın yapısında varsa, bugüne kadar kabul görmüş olan “dış kaynaklardan su taşındı” tezi zayıflayabilir.

Related Posts

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

Otomotiv pazarına geçen yıl giren Xiaomi ikinci elektrikli aracını tanıttı

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi, ikinci elektrikli aracını tanıttı.

Tarifeler yeniden gündemde: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ve adına Kurtuluş Günü dediği gümrük tarifeleri 9 Temmuz’da tekrar yürürlüğe girecek. AB ile müzakereler sonuçlanmazken ABD yalnızca Çin ve İngiltere ile anlaşmaya gitmişti. Peki gümrük tarifeleri otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Siyasetin yeni oyuncusu: Yapay zeka

Yapay zeka (YZ), modern dünyanın en güçlü araçlarından biri olarak siyaset sahnesinde giderek daha fazla yer buldu. Seçim kampanyalarından veri analizine, kamuoyu manipülasyonundan sınır güvenliğine kadar geniş bir yelpazede etkili olan YZ, hem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir