Türkiye-AB İlişkileri Zirvede Tartışıldı

“`html

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye’nin Stratejik Rolü Vurgulandı

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ‘AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Bir Dönem: Neden Türkiye?’ başlıklı panelinde söz alan Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı ve Alman-Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, önemli açıklamalarda bulundu. Wulff, “Gümrük Birliği anlaşmamızın üzerinden 30 yıl geçti. Artık bu anlaşmanın güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi şart. Ayrıca, taraflar arasındaki uyumsuzluklarda uzlaşma adımlarına ihtiyaç var,” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasi figürlerini, iş liderlerini ve akademisyenleri bir araya getirdi. Etkinlik, Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından organize edilmektedir.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Şölen CEO’su Erdoğan Çoban, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin derinlemesine ele alındığı oturumun açılışında şunları dile getirdi: “Tüm dünyada ticaret, Trump’ın uyguladığı tarifeler nedeniyle sarsılmakta. Bu zor zamanda, Avrupa Birliği ile ekonomik bağlantılarımızı masaya yatırarak risklerimizi minimize etmeli ve ortak kazanımlar elde etmeliyiz.”

Şölen’in Başarı Hikayesi

Şölen markasının 35. yılına girdiğini ve 5 kıtada 120 ülkeye ihracat yaptığını belirten Çoban, şirketin odaklandığı üç temel ilki sağladıklarını ifade etti: “Kalite ve lezzet her zaman önceliğimizdir. İnovasyon da bu süreçte önemli bir yere sahip; çünkü tüketici, kendini farklı hissetmek istiyor. Bu nedenle sürekli yatırım yapıyoruz,” diye ekledi.

Türkiye’nin Bölgesel Gücü

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin stratejik konumuna dikkat çekerek, “Son 22 yıllık süreçte Türkiye, uluslararası şirketler için bir bölgesel üs haline geldi. Yatırımlar, politik istikrar ve sağlanan altyapılar, Türkiye’nin bu konumunu güçlendirdi,” şeklinde konuştu. Türkiye’nin, Avrupa ile olan Gümrük Birliği anlaşması ve diğer ticaret anlaşmaları sayesinde 1 milyar kişilik bir pazara erişim sağladığını vurguladı.

İş Dünyasında İş Birliği Fırsatları

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, şirketin Avrupa’nın birçok ülkesinde faaliyet gösterdiğini ve Türkiye’nin bu pozisyonu ile Avrupa’nın ihtiyaçları arasında önemli bir bağlantı olduğunu belirtti. Alper, “Son beş yılda Avrupa’ya 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık ve burada büyümemiz bizim için kritik,” dedi.

Uluslararası Ticaretin Zorlukları

Wulff, ABD’nin uyguladığı tarifelerin sadece Türkiye’yi değil, ABD ekonomisini de olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. “Türkiye’nin genç nüfusu ve stratejik konumu, iş birliğimize zemin hazırlıyor. Gümrük Birliği’ni modernize etmemiz ve vize konusunu ele almamız gerekiyor” diye ekledi.

Almanya-Türkiye İlişkilerinin Önemi

DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti ve iş birliğinin artırılması gerektiğine dair vurgular yaptı. “Ticaret hacmimiz arttırılmalı; 55 milyar doları 255 milyar dolara çıkarabilmek için birlikte çalışmalıyız,” ifadesini kullandı.

Yalçındağ, Trump dönemindeki gümrük tarifelerine de değinerek, “Dünya, büyük değişimler geçirirken, biz de yeni stratejiler geliştirmeliyiz. Türkiye’nin bu süreci avantaja çevireceğine inanıyorum,” dedi.

“`

Related Posts

Türkiye’nin petrol ithalatı azaldı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 3 milyon 581 bin 154 ton oldu.

Ali Ülker, yönetim kurulu başkanlığı görevini devretti

Ali Ülker, Yıldız Holding’de 2020 yılı Şubat ayından bu yana sürdürdüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Yıldız Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü’ye devretti.

Yüksek enflasyon bütçeleri zorluyor: Asgari ücret açlık sınırının altında!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın raporuna göre, yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışlarına yol açtı. Ailelerin yaşam standartları, artan harcamalar karşısında büyük bir zorlukla karşı karşıya. Asgari ücret ve emekli maaşları, temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor.

Emekliler için kurban bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak? Ödeme tarihi ve detaylar belli oluyor!

Bayram ikramiyeleri ne zaman ödenecek? Kimler bayram ikramiyesinden yararlanacak? İkramiye ödemesi ne kadar olacak? Yeni emekliler bayram ikramiyesini alabilecek mi? İşte tüm ayrıntılar…

Bakan Şimşek’ten yatırımcılara mesaj: Türkiye pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zamanla yatırımcıların yeniden güçlü makro ekonomik temelleri ve hikayesi olan ülkelere odaklanacaklarını belirterek, “Türkiye bu noktada pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor.” dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir