Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamık oluyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel: Kızamık Virüsüne Dikkat!

Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarındaki artışı vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini belirtiyor.

Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının koruyuculuğunun yüzde 97’ye ulaştığını ve bu aşının ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güzel, hastalığın karakteristik olarak baş kısmından başlayıp gövdeye yayılan döküntülerle kendini gösterdiğini ifade ediyor. Ağız içinde beyaz ve gri noktaların da olabileceğine dikkat çekiyor ve bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

‘Aşılanmamış Çocuklarda Bulaş Riski Çok Yüksek’

Prof. Dr. Güzel, hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan önce çocuklarda 4 gün önce başladığını belirtiyor. Döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca da bulaştırıcılığın devam ettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle kızamık şüphesi olan çocukların bu dönemde izole edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor ve kızamığın tedavisinin olmadığını, en önemli koruyucu yönteminin aşı olduğunu söylüyor.

‘Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Neden Olabilir’

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Güzel, kızamık virüsünün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusunun etkilenmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini ifade ediyor. Bu durumun başka enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, virüsün enfekte olduktan 7-10 yıl sonra bile ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.

Yiyecekleri az çiğneyen çocuklarda obezite daha sık görülüyor

Japonya’da yapılan araştırmaya göre az çiğneyen, hızlı ve ağzı doluyken yiyecek tüketen çocukların obeziteye yatkınlık gösterdiği tespit edildi.

Yeni kontakt lens geliştirildi: Gözler kapalıyken de görmek mümkün olacak

Bilim adamlarının geliştirdiği lensler, “görünmez” kızılötesi ışıkları görülebilir dalga boylarına çeviriyor, karanlıkta gözler kapalıyken de görmek mümkün oluyor.

Kilo veremiyorsanız sebebi ruh haliniz olabilir!

Obezitenin arkasındaki görünmeyen nedenleri hiç düşündünüz mü? Ruh Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılbaş, yeme bozuklukları ve ruhsal çöküntülerin kilo artışına nasıl zemin hazırladığını çarpıcı detaylarla anlattı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir