Bir deprem fırtınasıyla sarsılan Santorini Adası’nda tahliye planları başladı. Geç saatlere kadar süren sarsıntılar son 48 saatte daha da yoğunlaştı. Ada halkından büyük güruhlar ise, kendi imkanlarıyla evlerini terk ediyor.
Yunanistan’ın Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas “Cumartesi öğleden sonra ile Pazartesi öğleden sonra arasındaki 48 saat içinde 4’ün üzerinde 37 deprem meydana geldi,” dedi.
Ganas, “Depremler, Santorini’ye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Anhidros adacığı çevresinde gerçekleşiyor. Süreç ve bizim bu konudaki gözlemlerimiz devam ediyor” açıklamasını yaptı.
Yunan basını Ekathimerini’nin aktardığına göre, ada sakinlerinin çoğu sakinliğini korusa da adadaki bazı eski yapıların çökme riskinden endişe ediliyor. Fakat en büyük tehdit, dağın eteklerinden geliyor.
EN BÜYÜK SORUN
Dün, volkanik dağın etrafındaki bazı bölgelerde toprak kaymaları meydana geldi. Kayalık uçurumların üzerine inşa edilmiş yapılar, bu durum sebebiyle büyük risk altında.
Toprak kayması riskinin en çok hissedildiği alan ise, Athinios limanı yolu. Tahliyelerde kullanılacak bu limanın, taş ve toprakla kapanması halinde adadan en hızlı kaçış yolu kapanmış olacak.
Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, “Athinios Limanı herhangi bir nedenle kapanırsa, insanları hızla tahliye edebileceğimiz bir alternatif planımız var. Adanın doğu tarafındaki bazı plajlara derinlik ölçümlerine dayanarak tekneler yanaşabilir.” açıklamasını yaptı.
Belediye, büyük bir deprem durumunda kullanılabilecek sekiz tahliye alanını sosyal medya üzerinden duyurdu.
Bu esnada, Yunanistan’ın en turistik uğraklarından biri olan adaya turistler gelmeye devam ediyor. Ancak, turistlerin büyük bir kısmının uçaktan indikleri gibi geri bindikleri aktarıldı.
DAHA UZUN SÜRECEK
Deprem Planlama ve Koruma Kurumu Başkanı Efthimios Lekkas, son günlerdeki sismik hareketliliğin 5,5 büyüklüğünü aşmasının pek mümkün olmadığını söylüyor.
Lekkas, “4 ila 5 büyüklüğünde çok sayıda deprem var. Ancak bunlar şu ana kadar volkanik dağ ve Colombo’daki volkanik süreçlerle bağlantılı değil. Sismik hareketlilik birkaç gün ya da hafta sürebilir. Sürecin nasıl ilerleyeceğini kesin olarak öngöremeyiz” açıklamasını yaptı.
Depremlerin uzun süreceğini belirten Sismolog Gerasimos Papadopoulos, “24 Ocak’tan beri devam eden bu sismik dizilim, deniz bölgesinde ve yaklaşık 20 kilometre derinlikte gerçekleşiyor. Depremler, Santorini’nin kuzeydoğusundaki deniz tabanında, Anafi’nin kuzeyi ve Amorgos’un güney kıyılarına kadar uzanan yaklaşık 30 kilometrelik bir hat boyunca gerçekleşiyor. Bu, 1956’da Yunanistan’ın son 150 yıl içindeki en büyük depremine neden olan fayın yüzde 20’sinin aktif hale geldiğini gösteriyor” dedi.
Bilim insanları bölgedeki durumu yakından izlemeye devam ediyor. Dün Anhidros ve Anafi’ye yeni sismik gözlem istasyonları kuruldu.
Papadopoulos “Önümüzdeki süreçte daha büyük bir deprem olabilir ama bunun büyüklüğünü kesin olarak söyleyemeyiz. Bu bir tektonik sismik dizilim ve volkanik bir aktivite değil. Depremler, Colombo ve Santorini volkanlarından uzakta gerçekleşiyor. Ancak, fayın aktif hale gelen bölgesinin genişlemesiyle daha büyük bir deprem olasılığı göz ardı edilemez.” dedi.
More Stories
Bahçesaray’daki facianın üstünden 5 yıl geçti: Tünel yok, yol kapalı
İnan Kıraç’ın akıl sağlığı yerinde mi? Mahkemeden kritik rapor kararı!
Okay Memiş kimdir? İşte MGK Genel Sekreteri Okay Memiş’in biyografisi