Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

KTÜ Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş: Sanal Ortamdaki Tehditlere Karşı Önlemler Değişkenlik Gösterebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş, sanal ortamdaki tehditlere karşı alınacak önlemlerin değişiklik gösterebileceğini belirtti.

Ulutaş, oltalama gibi saldırılara karşı sosyal farkındalığı artırmanın önemine vurgu yaparak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımının yaygınlaştığını ifade etti.

Siber uzayda birçok saldırı türünün olabileceğini belirten Ulutaş, en yaygın görülen saldırıların atak saldırıları olduğunu söyledi ve son dönemde yapay zeka yöntemleriyle üretilen sahte videoların sıklıkla karşılaşıldığını vurguladı.

Farklı ses ve görüntülerin yapay zeka kullanılarak oluşturulabileceğini belirten Ulutaş, “Bankadan arıyor gibi görünen bir telefon alabilirsiniz ancak aslında arayan kişi, banka temsilcisinin sesini taklit eden bir dolandırıcı olabilir” dedi.

Sahte ses aramalarının kişileri dolandırmanın zor fark edildiğini belirten Ulutaş, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını gizli tutmalarının önemini vurguladı ve hesap bilgilerinin sahte videolar üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ulutaş, dolandırıcılık olaylarına karşı çoklu kimlik doğrulamasının önemine işaret ederek, cep telefonundaki banka uygulamalarında bu stratejinin hayati olduğunu belirtti.

SİBERAY Projesi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının önemine değinen Ulutaş, özellikle siber güvenlik konusunda bilgi eksikliği yaşayan son kullanıcılar için bu eğitimlerin önemli olduğunu ifade etti.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İlhan Tozluyurt, internet dolandırıcılığının artık gerçeklik haline geldiğini ve bu durumu kabul etmenin gerekliliğini vurguladı.

Tozluyurt, Trabzon il ve ilçelerinde dolandırıcılığa karşı bilgilendirme faaliyetlerini 2017’den beri sürdürdüklerini ve 80 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.

KTÜ Fen Fakültesi’nde düzenlenen dolandırıcılık eğitimine katılan öğrenciler de bilgilendirici bulduklarını ve gelecekte daha dikkatli olacaklarını ifade ettiler.

Related Posts

Siyasetin yeni oyuncusu: Yapay zeka

Yapay zeka (YZ), modern dünyanın en güçlü araçlarından biri olarak siyaset sahnesinde giderek daha fazla yer buldu. Seçim kampanyalarından veri analizine, kamuoyu manipülasyonundan sınır güvenliğine kadar geniş bir yelpazede etkili olan YZ, hem …

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Uzmanlar uyarıyor; sahte yapay zeka araçları fidye yazılımına dönüşüyor, verilerinizi tehdit ediyor

Kablosuz beyin implantı felçli hastalara umut oldu

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen ve Paradromics şirketinin ürettiği Connexus adlı cihaz, bir epilepsi hastasına geçici olarak takıldı. Beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojisinin geleceği umut veriyor. Bilim insanları, felç geçirmiş kişilerin …

Araştırma: Dünya’daki oksijen, gelecekte büyük ölçüde yok olacak

Araştırma: Dünya’daki oksijen, gelecekte büyük ölçüde yok olacak

Dünyanın çekirdeğinden altın sızıyor!

Komplo teorilerine inat, Dünya’nın çekirdeği boş değil. Aksine; platin, rutenyum ve neredeyse gezegendeki altının tümü gibi değerli metallerle dolu, yoğun ve son derece sıcak bir yapı. Ancak 3 bin kilometreden fazla derinlikte yer alan bu doğa hazinesine ulaşmak günümüz teknolojisiyle imkânsız. Yine de, son araştırmalar bu hazinenin küçük bir kısmının yüzeye ulaştığını ortaya koydu.

Sanal karakteri takıntı haline getiren 14 yaşındaki çocuk intihar etti

Sanal bir karaktere fazla bağlandığı nedeniyle oğlunun intihar ettiği düşünen anne, Google ve Character.ai’a dava açıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir