Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara: Türk Lirası Reel Olarak Değerli!

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin uyguladığı sıkı para politikasına rağmen tüketim malı ithalatının artmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Türk Lirası’nın reel olarak değerli olduğunu vurguladı.

Ekonomist Kara, Türkiye’nin enflasyonu düşürmek amacıyla sıkı para ve kredi politikalarını uygulamasının büyümeyi yavaşlattığını ifade etti. Aynı zamanda, Türkiye’deki tüketim malı ithalatının hala artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türk Lirası’nın gerçek değerinden daha yüksek olduğunu belirtti.

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de faizlerin ve haftalık repo faizinin yüzde 49’a kadar yükseldiği bir ekonomik ortamda, ekonominin yavaşladığını ancak tüketim malı ithalatının güçlü seyrini sürdürdüğünü dile getirdi.

Diğer ekonomistler de yüksek faiz oranları ve büyüme yavaşlamasına rağmen Türk Lirası’nın diğer para birimlerine karşı fazla değerli olduğunu ve bu durumun Türkiye’yi turizm gibi alanlarda zorlayabileceğini belirtti. Değerli para biriminin insanların diğer ülkeleri tercih etmelerine sebep olabileceğini vurguladılar.

Tüketim malı ithalatındaki artış trendine dikkat çeken Kara, Türk Lirası’nın hala reel olarak değerli olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kara’nın sözleri şu şekilde:

“Para-kredi politikası sıkı olmasına rağmen ve ekonomi yavaşlarken tüketim malı ithalatı artmaya devam ediyorsa, paranızın reel olarak değerli olduğu ihtimali yüksektir.”

Related Posts

600 bin kamu işçisinin zam pazarlığında yeni gelişme: Tarih belli oldu

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren tarih belli oldu. Kamu işçisinin zam pazarlığında 4. toplantı yarın saat 14.00’da yapılacak.

Türk havacılık tarihinde bir ilk! Endonezya’ya sadece KAAN değil, teknoloji de gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN’ın 48 adetlik rekor ihracat sözleşmesiyle Endonezya’ya satılacağını duyurdu. Milliyet.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan Savunma analisti Turan Oğuz ihracatın Türkiye’yi ABD ile birlikte 5. nesil savaş uçağı satabilen iki ülkeden biri yaptığını ve bu tür sözleşmelerde sadece uçak satışını kapsamadığı söyledi.

AB’den tarifelere misilleme adımı

AB, ABD ile ticari görüşmelerin, Trump’ın 9 Temmuz olarak açıkladığı son tarihin ötesine geçeceğini düşünüyor.

Arılar çalıştı Doğu Karadeniz’de ihracat 5 ayda milyon doları aştı!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan bölgeden yılın ilk 5 ayında 280 ton bal ihraç edildiğini söyledi. Söz konusu ihracattan 1 milyon 198 bin 395 dolar kazanç sağlandığını vurgulayan Gürdoğan …

‘Dünya’ Mehmet Şimşek’e güzel: Bu sefer de 2026 büyüme tahminlerini görmedi!

Dünya Bankası Türkiye’nin 2025 büyüme tahminlerini yükseltti ancak 2026 döneminde ters yönlü revizyon yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada yalnızca pozitif verileri paylaştı. 2026’da düşürülen tahminin detaylarına değinilmedi. Peki Bakan Şimşek’in görmediği 2026 verilerinde ne belirtiliyor? İşte ayrıntılar…

Rusya’da bütçe krizi derinleşiyor: İlk beş ayda dudak uçuklatan açık

Rusya Federal Hükümeti, 2025’in ilk beş ayında bütçe açığının 3,4 trilyon rubleye ulaşarak GSYH’nin %1,5’ine denk geldiğini duyurdu. Maliye Bakanlığı’nın öncü verilerine göre, bu rakam geçen yılın aynı dönemindeki 730,4 milyar rublelik açıktan önemli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir