Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

Emlak Danışmanları Artık e-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapabilecek

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sürecinde kritik bir adım atıldı. Artık emlak danışmanları da bu sistem üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine sahipler. Bugün itibariyle emlakçıların da sürece dahil olduğunu vurgulayan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu gelişmenin dolandırıcılığı engelleyeceğine inanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını kasım 2024’te tamamlamıştı. Ancak, önceden taşınmazın sahibi gerçek kişiler ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyordu. Yapılan yenilikle beraber artık emlak danışmanları da sürece dahil oldular.

Emlakçılar da Kira Sözleşmesi Hizmetine Erişebilecek

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracılar ve ev sahiplerinin e-Devlet ortamında kira sözleşmesini imzalayabileceğini ancak emlakçıların bu sürece dahil edilmediğini belirtti. Fakat, bundan böyle emlakçılar da bu sürece katılabilecekler. Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden emlakçılara yetki verebilecek. Emlak danışmanları, bu yetki ile kontratı kiracıya elektronik ortamda iletebilecek. Ayrıca, emlak danışmanı, kira kontratının barkodlu belgesini çıkarabilecek. Bu sayede, emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak yapabilecekler” dedi.

Sistemle Dolandırıcılığın Önüne Geçilecek

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından belirlenebileceğini aktardı. Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinde kefilin ıslak imzası gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki birçok sorunun çözüleceği öngörülüyor. Akçam, bu uygulamanın dolandırıcılık vakalarına engel olacağını belirtti.

Related Posts

Bayraktar TB3’ten salvo atışı! Peş peşe havalandılar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

Oteller borç batağında, bankalar çareyi ‘vefa anlaşması’nda buldu

Ekonomik kriz turizim sektörünü de zora sokuyor. 2025’in ilk çeyreğinde turizm sektörünün bankalara olan toplam nakdi kredi borcu yüzde 33.4 artarak 521.4 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu …

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir