Köylüler başında nöbet tutuyor: Koparıldığında 557 bin 212 lira ceza uygulanıyor

Siirt Adaçayı Köy Sakinlerinin Gözetiminde

Sinep köyü mezarlığında yetişen ve nesli kritik tehlike altında bulunan Siirt adaçayı bitkisi, IUCN kriterlerine göre tek yaşam alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısının azlığı nedeniyle koruma altında bulunmaktadır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü tarafından “Siirt Adaçayı Tür Koruma Eylem Planı” çerçevesinde koruma altına alınan bitkiyi koparanlara 557 bin 212 lira idari ceza uygulanmaktadır.

Mezarlıkta yetişen Siirt adaçayını inceleyen akademisyenlerden öğrenen köy sakinleri, bitkinin önemini kavrayarak vardiyalı nöbete başlamışlardır. Nöbetçilik mayıs ayında başlar ve temmuz sonuna kadar devam eder.

Bitkinin korunması için köy sakinleri destek veriyor

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, Siirt adaçayının korunmasına yönelik çalışmaların köylülerin de büyük katkı sağladığını vurguladı.

Prof. Dr. Fidan, endemik türlerin Türkiye’nin önemli bir zenginliği olduğunu vurgulayarak, Siirt adaçayının ülke ekonomisine kazandırılması potansiyeline dikkat çekti. Bitkinin tıbbi ve aromatik özelliklerinin değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Fidan, Siirt adaçayının Türkiye’de gen merkezinin olduğunu belirterek, bitkinin dünya üzerindeki endemik türler arasında önemli bir yere sahip olduğunu açıkladı.

Bitkinin çiçek açtığı ve tohum verdiği dönemde nöbet sürüyor

Köy muhtarı Şaban Koyun, köy sakinlerinin yıllardır bu bitkiyi korumaya çalıştıklarını belirterek, bitkinin doğal olarak çoğalması için çiçek açtığı ve tohum verdiği dönemde de nöbet tuttuklarını dile getirdi.

Koyun, bilim insanlarının bu bitkinin dünyada sadece Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bitkiyi koruma altına alarak değer vermenin önemine vurgu yaptı.

Koyun, yabancı kişilerin bitkilere zarar vermemesi için bölgede gözetim altında olduklarını belirterek, bitkinin insanlığa faydalı olabilmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep etti.

Köy sakinlerinden 81 yaşındaki Ahmet Beşir Tatlı da bitkinin ülke ve millet için faydalı olmasını dilediğini ifade ederek, ziyaretçilerin bitkiye zarar vermemesi için gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

Related Posts

İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Vatandaşlarla Buluşmalara Devam Ediyor

İlkadım’da vatandaşlar, esnaflar ve muhtarlarla düzenlenen buluşmalarda Başkan İhsan Kurnaz, talepleri ve önerileri dinleyerek hizmetlerin artırılması yönünde çağrıda bulundu. Ekonomik olarak rahatlayan belediye, ilçenin konforunu artırmak için çalışmalara devam ediyor.

Hacılar’da 31. Sütdonduran Kampı ve Erciyes Zirve Tırmanışı Gerçekleşti

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, 31. Sütdonduran Kampı ve Erciyes Zirve Tırmanışı’na katılarak sporcularla bir araya geldi. Etkinlikte, 37 sporcu Erciyes zirvesine tırmanarak Türk bayrağını dalgalandırdı.

UEFA Avrupa Ligi: Kuralar çekildi, Beşiktaş’ın eşleşmesi belli oldu

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi’ndeki eşleşmesi belli oldu.

Yaz Kur’an Kursları Arası Futbol Turnuvası Başladı

Simav’da düzenlenen turnuva, İlçe Müftüsü Hasan Serçe’nin başlama vuruşuyla başladı.

İYTE 28. Dönem Mezuniyet Töreni

İYTE’de düzenlenen mezuniyet töreninde öğrenciler diplomalarını aldı, rektör başarıyı kutladı.

Üniversite Öğrencisi Kaza Kurbanı

Ergene’de kamyona çarpan Hamdi Serdar Şahin, yaşamını yitirdi. Cenazesi Çorlu’da toprağa verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir