Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Lityum Üretimi

Jeotermal Enerjinin Potansiyeli ve Türkiye’deki Durumu

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerjide potansiyelinin yüzde 10’unu kullandığını belirterek, “Gerek elektrik gerek seracılıkta bunu 10 katına çıkarma altyapımız ve potansiyelimiz mevcut.” dedi.

AA Enerji Terminali Programı’na konuk olan Şentürk, jeotermal enerjinin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin jeotermal kaynak açısından önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Şentürk, Türkiye’de jeotermalde 1735 megavat kurulu güç bulunduğunu belirterek, 65 santralin yılda 11 gigavat elektrik ürettiğini ve bu elektriğin ülkenin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine denk geldiğini ifade etti.

Sera ısıtmadan konutlara, turizmden tarıma kadar birçok alanda jeotermal enerjinin kullanıldığını belirten Şentürk, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle jeotermal seracılığın hızla büyüdüğünü belirtti.

  • Türkiye’de 7 bin hektar örtü altı jeotermal kaynak ısıtmalı sera
  • 160 bin konut jeotermal kaynakla ısıtılıyor

Şentürk, jeotermal yatırımlarının maliyetli olduğunu ancak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, mevzuat düzenlemeleriyle yaklaşık 40 bin dönüm sera kurulabileceğini ifade etti.

Jeotermal enerji santralleri için yapılan çalışmalarda kıymetli maden ve minerallerin de bulunduğunu belirten Şentürk, Türkiye’nin lityum üretim potansiyeline de dikkat çekti. Almanya ile yapılan işbirliği sayesinde lityum ayrıştırma çalışmalarının başladığını ve ülkemizin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Jeotermal enerji alanındaki AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve lityum üretiminde dünya lideri olma vizyonunun gerçekleştirilmesi için adımlar atıldığını belirten Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki başarısını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.


Reklamdır
Kaynak: AA / Başak Erkalan – Ekonomi

Related Posts

OPEC’in ham petrol üretimi yükseldi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham petrol üretimi, mayısta bir önceki aya göre günlük 183 bin varil artarak 27 milyon 22 bin varile yükseldi.

Oruç Reis Gemisi, Türkiye’ye dönüyor

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini tamamlamasının ardından Türkiye’ye dönmek üzere yola çıktı.

SIPRI uyardı: Nükleer silahlanmada yeni dönem başladı

İran-İsrail savaşının korkutan ve tüm dünyayı etkileyen en kritik noktası nükleer silahların olması. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), küresel bazda silah kontrol anlaşmalarının kritik oranda zayıfladığına dikkat çekerek nükleer silah sahibi ülkelerin yeni bir tehdit dönemini başlattığını duyurdu.

Emlak ilan sitelerine fiyat düzenlemesi: İlan ücretlerine üst sınır geliyor

Emlak ilan sitelerine fiyat düzenlemesi: İlan ücretlerine üst sınır geliyor

Faizler düşecek mi? İlk sinyal geldi

Mayıs ayından bu yana yüzde 49 seviyelerinde bulunan repo faiz oranı bugün politika faizi olan yüzde 46 seviyelerine geriledi.

Beklenti anketi yayımlandı: Merkez Bankası faiz tahminleri belli oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaklaşan Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin ekonomistlerin beklentileri belli oldu. Peki ekonomistlere göre 19 Haziran 2025 tarihinde yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak karar ne? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir